De wolf

Niet minder dan 70.000 bezoekers zagen de film Wolf in de filmtheaters en bioscopen in Nederland en Vlaanderen. Daarmee was wolf de meest succesvolle Nederlandse non-fictie film van het jaar 2022.

Gelijktijdig met de film is ook het prachtige fotoboek WOLF verschenen, waarin de mooiste beelden uit de film zijn verzameld, aangevuld met prachtige foto's die tijdens het filmproject zijn gemaakt.

In het najaar van 2023 gaat filmmaker Cees van Kempen met zijn bijzondere verhaal het theater in.

De wolf is terug in Nederland


Vier jaar lang hebben Cees en zijn team meer dan duizend dagen doorgebracht in de bossen van o.a. Duitsland en Nederland om de film te realiseren. Cees: "Het is natuurlijk prachtig dat de wolf na 150 jaar weer terug is in Nederland. Dit is een bekroning op het natuurbeleid van de afgelopen decennia waardoor het ecosysteem zich zo hersteld heeft dat de wolf zich in onze bossen weer thuis voelt.”

Matthijs van Nieuwkerk was direct verkocht toen producenten Sander Emmering en Cees van Kempen (tevens regie) hem benaderden en fragmenten van de film lieten zien. Matthijs: ”Het is geweldig om te zien hoe de makers erin geslaagd zijn ons in het hart van de familie Wolf uit te nodigen. Zoiets inspreken deed ik nog niet eerder, dus ik ben nogal met m’n neus in de boter gevallen. Het was me een eer en vooral een groot plezier.”

Producent Sander Emmering: ”Dit is een heel bijzondere film en Cees heeft als regisseur een uitzonderlijke prestatie geleverd. Wolven zijn zeer schuwe dieren en zodoende is het al heel bijzonder als je ze in het wild ziet, maar een film over ze maken is bijna onmogelijk.”

Ruben Vermeer, boswachter bij Natuurmonumenten: “De terugkeer van de wolf laat zien dat er in ons land nog ruimte is voor natuurlijke processen. Heel mooi dat een toproofdier als de wolf puur op eigen kracht weer terug is in Nederland. En hij is inmiddels al bijna niet meer weg te denken. Sinds de eerste roedelvorming in 2019 kreeg het wolvenpaar daar nog twee keer welpen. Wolven zijn in korte tijd vaste bewoners van de Veluwe geworden. Geweldig dat de terugkeer van de wolf met deze film in beeld is gebracht. Het is van belang dat de Nederlanders het dier weer leren kennen, zodat ze zijn gedrag begrijpen en het beschermen van vee weer vanzelfsprekend wordt. Daarnaast geeft het ook de noodzaak weer om natuurgebieden nog meer met elkaar te verbinden zodat dieren zich op een natuurlijke en vrije manier kunnen verplaatsen.”

Directeur IFAW Nederland Joep van Mierlo geeft aan: "De definitieve terugkeer van de wolf, met een eerste roedel op de Veluwe, leverde in Nederland discussies op. IFAW zet zich via Wolven in Nederland al enkele jaren in om een goede terugkeer van de wolf mogelijk te maken met voorlichting aan schapenhouders en aan het brede publiek. Een thema dat goed laat zien waar IFAW wereldwijd voor staat: constructieve oplossingen vinden voor conflicten tussen mensen en dieren om samenleven mogelijk te maken, en zo wilde dieren en hun leefgebieden te beschermen. Ook stimuleren wij beleidsmakers om Nederland beter voor te bereiden op de komst van meerdere wolven. Deze fraaie film zal bij het brede publiek bijdragen aan draagvlak voor een ecologisch onderbouwd en politiek gedragen beleid."

Bestel het boek: WOLF Theater Bekijk de trailer

Partners

De film WOLF is tot stand gekomen met hulp van onze partners

De film WOLF is tot stand gekomen met hulp van onze partners